Pernele se folosesc in terapii cu mai mult succes decat multe forme clasice. Iata ce beneficii au si cum se folosesc.In contextul familial:

  • apropie si sparge barierele (care da, exista) dintre toti membrii familiei;
  • detensioneaza atat adultii, cat si copiii;
  • o forma de eliberare a energiei “in za house”, nepericuloasa, moale si haioasa;
  • o modalitatea de a-i inspira pe juniori sa-si inventeze propriile jocuri.

In contexte sociale: am descoperit bataia cu perne – culmea, intr-un club, la o intalnire cu persoane pe care nu le vazusem in viata mea! Dupa ce ne-am batut bine, am incins o petrecere cu o stare asa de faina, incat a devenit un moment de referinta in viata mea.

Multumesc pee aceasta cale Irinei Nichifiriuc de la Sfatulmamei.ro care a organizat toata nebunia: 

Copiii – iata ce au inventat flacaii mei (7 si aproape 5 ani), in doar doua seri de joaca:

Bataia cu perne: un joc fara reguli. Au invatat ca se pot juca in armonie daca-si feresc fata. Si ca, daca unul se dezechilibreaza, este grozav sa-l ajuti sa se ridice, ca sa se continue joaca. Este grozav a se juca impreuna cu toata familia, cu musafirii sau la petreceri!

Aruncarea la tinta: unul din ei sta intr-o parte a camerei, celalalt are toate pernele la el si incearca sa-l nimereasca pe primul. Primul fie sta nemiscat, fie se fereste, fie se ascunde. Jocul se poate juca si simultan, cei doi arunca in acelasi timp pernele unul altuia, doar ca initial pernele sunt impartite in doua. O alta varianta este cand primul incearca sa prinda pernele aruncate. Sau sa le nimerasca cu, sa zicem,  o paleta de tenis.

Aruncarea la cos: ca la baschet, doar ca se foloseste un cos de gunoi / cutie carton / cutie jucarii in care copiii vor incerca sa arunce pernele. La mine a functionat grozav cand am vrut sa le strang si am agatat sacul de un spatar de scaun. Ideea era sa nimereasca deschizatura sacului – si asa au strans si pernele!

Insula: insula, de fapt, este o canapea sau un fotoliu. Drumul pana acolo este format din pernele care simbolizeaza pietrele unui rau. Te vei uda tot daca te vei dezechilibra si cadea in apa!

Muntele: e de fapt gramada realizata din toate pernele in care te arunci cu entuziasm. O singura data. Ca dupa aceea trebuie refacut muntele. Daca sunt mai multi copii, vor avea de experimentat rabdarea.

Turnul: cu cat reusesti sa pui mai mult perne una peste alta, fara ca turnul sa se darame, cu atat se cheama ca esti mai priceput. Ca sa reusesti insa este grozav sa chemi si ajutoare – impreuna turnul poate deveni cu adevarat inalt! Si la urma, darama-l cu toata forta!

Scapa de furie: printr-o bataie zdravana cu perne care este bine sa se petreaca doar intre copilul furios si un obiect (perete, canapea, ceva ne-spargibil). El isi poate exterioriza furia, supararea, se detensioneaza fara a da vina insa pe obiectul lovit. Pur si simplu asa se poate scoate furia din el.

Sa ne cunoastem sentimentele: fara pic de regret, ia carioci sau pixuri cu care sa scrii pe suprafata pernelor denumirea sentimentelor despre care discuti cu copilul. Poti adauga si un emoticon caraghios daca al tau copil inca nu stie a citi. Si de aici va puteti juca nelimitat:

  • stramba-te precum te inspira perna aleasa. Sau alegi o perna si mimezi starea – copilul sa ghiceasca ce perna ai ales. Si invers, desigur!
  • indruma copilul sa aleaga perna sau pernele pentru a-si exprima starea; incurajeaza-l sa explice de ce a ales perna Cutarescu.
  • pentru a ajuta eliberarea de, sa zicem Frica, Rusine, Tristete, etc, copilul poate lua perna, o imbratiseaza zicand: “Acum mi-e frica. Te iubesc, frica, pentru ca esti sentimentul meu, dar este vremea sa-ti dau drumul.” Si copilul poate arunca perna cat mai departe. Tu, ca parinte, poti arunca catre el o alta perna, la schimb, cum ar fi Rabdarea, Calmul, Fericirea, Bucuria, Joaca. Il poti umple de perne!

Si mai sunt. Nu mi le amintesc pe toate, dar copiii mei (ai tai cred ca vor gasi si altceva) s-au jucat cu pernele astea zile in sir, cand era urat afara. Sau cand aveau musafiri. Sau cu noi, adultii 🙂

Unde poti gasi pernele de joaca sau de bataie?

Chiar aici.

Sunt colorate, 30 x 30 cm, husa exterioara din bumbac. Interiorul este din microfibra rasucita + taitei din bumbac, ca sa aiba consistenta (nu doar sa pluteasca, diafane). Recomand macar 16 bucati. Daca se murdaresc, se spala la masina de spalat, ca o lenjerie normala. Doar ca se usuca mai greu.

  • 16 perne costa 150 lei, sacoșa pentru tot setul este inclusă. Vezi reducerea!
  • 1 perna = 10 lei (asta daca vrei mai multe sau mai putine perne)

Leave a Comment