14Jul
2014
0

Tatici, pazea, trebuie sa predati tronul!

Auzeam zilele astea un viitor tatic: “gata cu alintatura: vine asta micu si ma muta pe locul doi!”.

Father Watching His Infant SleepMda, ziceam in gandul meu, cam asa se intampla mai ales in cazul cuplurilor unde sotia si-a asumat, pe langa rolul de partener de viata, de pat, de gospodarie, si rolul de mama pentru propriul sot. Ii admiri pe cei care se alinta, chiar si fara a fi casatoriti, “mami” si “tati”. E un gest de afectiune care presupune asumarea unor roluri parentale de catre parteneri uneori reciproc, dar de cele mai multe ori, asumat doar de catre partenera. Adica ea simte nevoia de a fi protectoare, de a-l alinta si razgaia pe partener de parca ar fi copilul ei: “puiu, mai vrei sa-mi mai pun ciorbita?” / “da, mami!”. “Mami, nu vrei tu sa stingi lumina / aduci un pahar cu apa, etc?”… Iar pertenerul se simte minunat in acest rol!

Sunt roluri grozave, asumate de catre parteneri dar care… se cam zdruncina din temelii atunci cand apare un bebelus in cuplu. De cele mai multe ori tatii cu un astfel de comportament continua sa fie dragastosi si foarte afectuosi cu bebelusii chiar daca resimt destul de puternic ca atentia si afectiunea mamei, pardon, a sotiei, se muta catre noul membru. Mangaierile sunt mai rare, viata sexuala se modifica (adica chiar lipseste o buna bucata de timp), diminutivele si alintaturile se indreapta catre bebelus iar tatalui i se cere cooperarea – el devine din copilul sotiei, partenerul mamei in cresterea copilului amandurora.

Tu ai auzit de depresia post-natala a tatalui? Nu prea am auzit de asa ceva, dar am vazut in schimb multi tatici extenuati in primele luni din cauza schimbarii de situatie. Ei nu vor accepta in ruptul capului ca sunt depresivi si vor ascunde cu strasnicie faptul ca sunt de-a dreptul debusolati. Si… e si normal sa fie asa deoarece, spre deosebire de femei care detin de la mama-natura capacitatea cameleonica de a face fata natural unei transformari colosale, barbatii sunt mai rigizi din punctul asta de vedere. De multe ori tinerele mame nu observa transformarile sotilor, acaparate fiind de rolul de mama veritabila. Si e foarte bine asa deoarece barbatii, tot gratie mamei-natura, au obiceiul de a-si rezolva singuri conflictele interioare. Ca si cum s-ar retrage intr-o pestera si ar incerca sa rezolve un puzzle. Atunci cand il vor da gata vor iesi singuri afara zambitori si pregatiti pentru noile provocari.

Mami draga, esti o minunata femeie in primul rand, apoi toate cele cate mai vin la pachet odata cu noua viata. Bucura-te de clipele minunate alaturi de bebelus, dar si de sot pe care nu uita sa-l mai mangai din cand in cand – iti va intoarce gestul insutit – si nu uita ca ai un partener de viata pe care te poti baza si care face si el, asa cum poate, fata unei transformari colosale: CEDAREA TRONULUI!

keep calm 2.4In loc de felicitare, ii poti oferi unui viitor tatic o perna pe care o va folosi mai mult viitoarea mama, pentru a-si pozitiona cat mai confortabil burtica.

Apropo de aceasta pernuta, am o poveste pentru tine: placandu-i foarte mult unei prietene inca necasatorita, i-am trimis si ei o pernuta, cadou. Cand a ajuns acasa cu perna, lui Andrei, partenerul, i-au cazut, la propriu, atat colturile gurii, cat si glicemia: “vrei sa-mi spui ceva si nu stiai cum?…”. Bineinteles, asa cum multe din noi suntem tentate sa facem, Ruxandra nu a zis nimic si a asteptat si restul reactiilor: cateva minute de panica, fata cazuta care se chinuie sa scoata un zambet, cat de mic, de incantare falsa. Adica iti dai seama cate rotite au inceput sa se invarta in capul bietului om care nu era ncidecum pregatit pentru asa un eveniment. Aproape ca avea temperatura. In fine, i-a dezvaluit povestea cu cadoul iar perna a fost folosita mai apoi si ca material didactic:

Te mai pot interesa si:

tortul paturica si cersaf, cadou pentru un baietel Cornulet_mov_ursuleti_detaliu set_lenjerie_3piese3 perna relaxare, antistres

 

No Comments

Reply