26Mar
2014
0

Purtatul nou-nascutului

Pentru nou-născut, tranziţia spre lumea extrauterină este un proces treptat, pe a cărei durată are nevoie de crearea unui mediu securizant. Pentru copil, acest mediu se realizează, conform cu aşteptările ancestral înscrise în codul nostru genetic, doar în contact fizic cu unul dintre părinţi (care, în vremurile preistorice, îi garantau supravieţuirea la atacurile prădătorilor). Antropologii aduc argumente de ordin anatomic, fiziologic şi psihologic care să demonstreze că purtatul este o nevoie firească a bebeluşilor, de la naştere şi măcar până încep să meargă de-a buşilea, fiind sănătos şi benefic să le împlinim această etapă absolut normală în dezvoltarea lor. 

Mai jos voi povesti, cu ajutorul Ilincai de la Crisalida, cateva istorii despre dispozitivele de purtat bebelusi si copii care te pot ajuta sa-ti tii ce ai mai scump, aproape.

port bebe

În timpurile noastre moderne, există o varietate de dispozitive de purtat copiii. De multe ori, părinţii se simt pierduți în fața multitudinii de oferte de port-bebe-uri de pe piață. De aceea, în continuare voi prezenta câteva criterii de care este recomandat să se țină cont atunci când se alege un dispozitiv de purtare pentru un nou-născut:

  1. Materialul să fie moale și se muleze strâns pe spatele copilului, permițând coloanei să se curbeze sub forma literei C (lucru normal și sănătos la un nou-născut, numit “cifoză totală”) și să fie susținută adecvat (un marsupiu care lasă spațiu între copil și material nu este recomandat decât începând cu vârsta la care bebelușul stă în fund nesusținut).

  2. Să existe suficient material între picioarele copilului, astfel încât acestea să fie susținute de la un genunchi la celălalt (poziția “broscuță”). Această poziționare a picioarelor este naturală la nou-născut și, deci, un purtat sănătos trebuie să-I respecte fiziologia. Picioarele care “atârnă” în carrier pot favoriza displazia de sold, dar împiedică și coloana să se așeze corect.

  3. Dispozitivul să fie suficient de ajustabil și să permită extragerea rapidă a copilului (un nou-născut, deși petrece mai mult timp în carrier față de un copil mai mare, are nevoie și să fie alăptat des – coborând carrierul -, să fie schimbat etc).

  4. Materialele utilizate să nu fie toxice pentru pielea sensibilă a nou-născutului.

Ca recomandări, wrapul elastic și slingul cu inele sunt primele pe listă când se pune problema purtatului nou-născuților , urmate imediat de wrapul țesut. Mei-tai-urile se recomandă după minim 2 luni (uneori 4 sau 6, depinde de croială și materiale), în timp ce cu marsupiile ergonomice (SSC) este nevoie de prudență, acestea putând fi utilizate pentru unii nou-născuți numai după ce au fost probate în prealabil (preferabil împreună cu cineva care se pricepe), întrucât prezența unui insert de mărime universală nu garantează că produsul se mulează bine pe orice nou-născut. În ceea ce privește eșarfele port-bebe, ele sunt sigure din acest punct de vedere, deoarece sunt perfect ajustabile, pe orice copil. Wrapuri țesute și elastice, slinguri reglabile și mei-tai din țesătură de wrap găsești în Iași și online pe www.wrapsling.ro.

No Comments

Reply