29Apr
2014
0

Parenting neconditionat – Alfie Kohn

Am sa citez ceea ce m-a impresionat (printre altele) si m-a facut sa cumpar cartea – ceea ce scrie pe coperta a doua: “Cele mai multe ghiduri pentru parinti pornesc de la intrebarea <Cum ii convingem pe copii sa fie ascultatori?> si continua cu propunerea unor varii tehnici pentru exercitarea controlului asupra lor. Specialistul in educatie recunoscut la nivel international, Alfie Kohn, isi incepe aceasta carte realmente inovatoare cu o alta intrebare: <De ce au nevoie copiii – si cum putem noi sa le satisfacem aceste nevoi?>. Aceasta intrebare duce la formularea unor idei despre cum actionam laolata cu cei mici, in loc sa actionam asupra lor. Una din nevoile de baza a oricarui copil, conform argumentarii lui Kohn, este cea de iubire neconditionata, de a sti ca va fi acceptat, chiar daca o da in bara sau nu se ridica la inaltimea asteptarilor.

Cu toate acestea, abordarile conventionale in materie de crestere a corpiilor, ca pedepsele, recompensele sau alte forme de control, ii invata pe copii ca sunt iubiti doar cand ne fac pe plac sau ne impresioneaza. Kohn face referinta la o serie de studii solide, dar in mare parte putin cunoscute, care detaliaza cat de daunator este sa le dam copiilor de inteles ca trebuie sa ne castige aprobarea. Acesta este mesajul pe care il primesc copiii de pe urma disciplinelor clasice, desi nu este cel pe care majoritatea parintilor doresc sa il transmita.

Fiind insa mai presus decat doar o alta carte despre disciplina, Pareting neconditionat aduce in discutie modurile in care parintii se comporta cu copiii lor. Acest volum le propune parintilor sa puna sub semnul intrebarii chiar si premisele fundamentale la care se raporteaza in cresterea copiilor, oferindu-le in acelasi timp o gama vasta de strategii practice pentru a schimba macazul de la educarea prin “actiunea asupra” la cel prin “actiunea impreuna”, inclusiv pentru a inlocui lauda cu sprijinul neconditionat de care copii au nevoie ca sa devina persoane sanatoase, afectuoase si responsabile.”

M-am ferit sa aduc in discutie efectul pe care l-a avut asupra mea ca parinte pentru ca subiectivismul m-ar forta sa fac comparatii care nu isi au rostul atunci cand vorbim despre meseria de parinte si despre copiii nostri care sunt atat de diferiti intre ei.  Iti recomand sa-ti iei o perna, cea pe care o indragesti tu cel mai mult si sa te apuci de o lectura absolut fascinanta! Si am sa mai citez un comentariu pe care l-am preluat pe pe totuldespremame.ro, cei care au facut posibila publicarea acestei carti si cei care au mijlocit venirea in Romania a lui Alfie Kohn in emisiunea Garantat 100%.

Și am să vă mai spun un secret: majoritatea părinților citesc volumele de parenting tot pentru ei, nu pentru copiii lor. Părinții își descoperă în aceste lecturi propria copilărie, propriile traume, propriile condiționări. Cum de am ajuns adultul care sunt astăzi? Iată întrebarea căreia o carte bună de parenting îi răspunde negreșit (există desigur și cărți care distribuie metode de disciplinare/adormire/înțărcare/cumințire ale copilului, dar eu pe acelea nici nu le iau de pe raftul librăriilor). Cât de mult din copilul de ieri a rămas în adultul de astăzi? Ce anume din ceea ce au făcut părinții mei cu mine fac și eu cu copiii mei? Ce anume vreau și ce nu vreau să reproduc din copilăria mea în relația cu copiii mei?  

De multe ori cărțile de parenting te duc cu gândul și autoanaliza mult mai departe, în afara cercului familial, către viața profesională și viața socială. Aflând despre felul pervers în care acționează pedepsele și recompensele, îți vei da seama probabil de ce nu găsești bucurie în activitatea ta profesională, de ce ți se pare mereu că nu faci deajuns sau, dimpotrivă, că faci prea mult și nimeni nu vede asta. S-ar putea să înțelegi mai bine de ce aștepți mereu aprecierea șefului sau a colegilor pentru a ști dacă ai făcut o treabă bună sau nu. Încercând să deslușești viața emoțională a copilului tău îți vei da seama că nu ai deslușit-o încă nici pe a ta, vei simți durerea unor răni vechi pe care ai uitat să le închizi sau bucuria unei prietenii pe care ai uitat să o prețuiești la adevărata ei valoare. Îți spun cu mâna pe inimă, cărțile de parenting sunt scuza perfectă pentru o călătorie necesară în noi înșine.

Poti achizitiona aceasta carte si de pe acest site la pretul de 39 lei (acelasi pret ca si la producator). Daca vrei doar cartea va trebui sa achiti si o taxa de curier de 15 lei, asa ca am sa te indrum mai curand spre site-ul producatorului, deoarece va fi mai ieftin pentru tine. Daca insa comanzi o perna pentru gravide sau pentru alaptat din magazinul nostru si doresti si aceasta carte, evident, transportul nu te va costa nimic in plus!