03Jan
2014
0

Un travaliu si o nastere… altfel

De multe ori nasterea reprezinta o provocare atat pentru mama, bebelus cat si pentru echipa de medici care o asista. Conform statisticilor, numarul nasterilor naturale a scazut in favoarea nasterilor prin cezariana sau cu ajutorul unor interventii chirurgicale complexe.

De asemenea, o parte din nasterile asistate presupun interventia  forcepsului sau a unei ventuze atunci cand travaliul nu decurge cum trebuie. Folosirea unui astfel de instrumentar nu este insa lipsita de riscuri…

O alternativa inovatoare si se pare agreeata de catre medicii din domeniu a fost descoperita, paradoxal, de catre un… MECANIC AUTO argentinian – Jorge Odón. Domnul mecanic spune ca dispozitivul Odón ar putea ajuta la nasterea copiilor în condiții de siguranță atunci când apar complicații în timpul travaliului sau in zonele medicale sărace. Sa vedem si de ce:

  • este mai sigur și mai ușor de utilizat decât forcepsul sau ventuza;
  • scade semnificativ riscurile ca bebelusul sa sufere leziuni fizice la nivelul capului sau sa se asfixieze;
  • scade riscul unor infectii care pot aparea in timpul nasterii in conditii mai putin sterile / igienice;
  • in cazul unui travaliu prelungit, interventia cu un astfel de dispozitiv scurteaza perioada travaliului si reduce suferinta fetala.
  • scurteaza, de asemenea, timpul necesar interventiei de urgenta in cazul unei suferinte fetale din timpul nasterii;
  • ajuta la evitarea interventiei chirurgicale la nivelul perineului si chiar la evitarea epiziotomiilor;
  • este in prezent testat si supus aprobarii de către Organizația Mondială a Sănătății.

In ce consta aceasta inventie: este un manșon de polietilenă care se fixeaza in jurul capului copilului pentru a-l trage in timpul travaliului:

nasterea asistata extragerea copilului cu ajutorul dispozitivului Odon

Din imaginile atasate procedeul poate parea destul de incomod si riscant. Inventatorul, sustinut de o parte din medici, sustine insa ca este mult mai sigur de utilizat decat dispozitivele clasice si nu pune in niciun fel in pericol sanatatea si integritatea bebelusului sau a mamei.

principiul dispozitivului OdonDe unde i-a venit aceasta idee: Odón demonstrează cum o punga de plastic umpluta cu aer poate fi folosit pentru a extrage un dop dintr-o sticlă, truc care la inspirit (se poate incerca si acasa).

dispozitiv nastere OdonDispozitivul este ieftin de produs și poate fi utilizat de către moașe cu pregătire minimă. Acesta este in prezent testat în Argentina și rural Africa de Sud de către Organizația Mondială a Sănătății.

Dispozitivul trebuie să fie plasat pe capul copilului, folosind o “inserare” (foto). Ea are un capăt în formă de ventuza care se fixeaza în locul potrivit:

fixarea dispozitivului pe capul bebelusului care nu poate iesi bebelusul este prins de cap in conditii de maxima siguranta

Odata fixat acest dispozitiv, un insotitor umfla acest manson de plastic pentru a fixa capul copilului pentru ca ulterior sa fie extras. Manșonul este lubrifiat in prealabil pentru o extractie usoara.

bebelusul continua sa respire prin cordonul ombilical extragerea copilului cu blandete, fara provocarea de leziuni fizice

Pernegravide.ro incurajeaza nasterea naturala si alaptarea la san.

Daca esti viitoare mamica incearca sa faci cat mai multe exercitii fizce care sa-ti antreneze muschii perineali si exercitii de respiratie. Nu uita ca nasterea este cel mai natural, firesc si minunat eveniment din viata ta si ca sentimentul care ar fi grozav sa-l ai vis-a-vis de nastere ar trebui sa fie cel de dragoste – ca si cum te asteapta intalnirea cu iubirea vietii tale dupa… cam 9 luni de asteptare. Si crede-ne pe cuvant – noi avem doi copii!

Si inca ceva: odihneste-te mult, foloseste si o perna pentru gravide daca simti nevoia. Iubirea vietii tale de-abia asteapta sa-ti arate cat de mult a astepta si ea aceasta intalnire, zi si noapte.

No Comments

Reply