02Apr
2014
0

Epiziotomia – necesara sau complicatie?

Cred ca medicii, daca e sa deschidem subiectul, se pot grupa in doua tabere: pentru si impotriva.

Ce reprezinta operatia de epiziotomie: o taietura in perineul femeii (zona dintre vagin si anus) care face ca deschiderea vaginului sa fie un pic mai mare astfel incat sa i se permita copilului sa iasa mult mai usor.

Epiziotomia operatiePentru unele femei perineul se poate rupe in timpul nasterii, in timp ce copilul iese afara. Cand este recomandata epiziotomia?

  • daca bebelusul dezvolta ceea ce e numit „epuizare fetala” (bataile inimii copilului cresc sau descresc in mod semnificativ in timpul nasterii, adica bebelusul nu poate primi destul oxigen si ca trebuie sa se nasca repede pentru a evita defectele din nastere sau moartea acestuia);
  • daca o cezariana nu este recomandata – de exemplu, deoarece capul copilului a intrat deja pe canalul de nastere, o epiziotomie poate fi cea mai buna metoda de a grabi nasterea acestuia.
  • daca este necesar sa ti se largeasca vaginul, pentru ca instrumentele, ca forcepsul sau ventuza de aspiratie, pot fi folosite pentru a asista nasterea. Acestea pot fi necesare daca ai o nastere pelviana (copilul nu iese cu capul inainte), ai incercat sa nasti pentru cateva ore iar acum esti extenuata sau ai o conditie precara de sanatate, ca de exemplu o boala de inima, si este recomandat ca nasterea sa fie cat mai rapida posibil pentru a minimaliza orice viitor risc al sanatatii tale.

Cand nu este necesara o epiziotomie?

epiziotomieToate motivele pentru care epiziotomia este recomandata au fost contestate de unii cercetatori. Acestea includ prevenirea unor rupturi serioase. Epiziotomiile mediane provoaca, nu previn, rupturi serioase. Rupturi ale anusului sau vaginului superior nu apar in absenta unei astfel de incizii. Sondajele au aratat ca din 58 de cazuri de femei ce au suferit rupturi, numai intr-un singur caz, rupturile au survenit fara ca o epiziotomie sa fi fost operata. Pe de alta parte, epiziotomiile mediolaterale nu provoaca dar nici nu previn rupturile. Prevenirea intinderilor sau accidentarilor cauzate muschilor pelvici, ligamentelor si nervilor: muschii pelvieni sunt un grup complex de muschi ce formeaza o centura ce trece de la osul pubian, din fata pana la baza coloanei vertebrale, in spate. Cele mai rele scenarii in urma unei epiziotomii sunt: disfunctii sexuale (relatii sexuale nesatisfacatoare); incontinenta urinara sau anala; prolaps uterin (uterul nu mai este mentinut in pozitia corecta si cade pe vagin) Operatia de epiziotomie insasi este o sursa de afectiuni la nivelul muschilor si nervilor.

Daca doctorul sau moasa cred ca ai nevoie de o epiziotomie atunci cand nasti, acestia vor discuta intai cu tine.

Recuperarea dupa o epiziotomie

Taieturile de la epiziotomie sunt, de obicei, cusute la o ora dupa nasterea copilului. Incizia (taietura) poate sangera destul de mult initial, dar prin presare si datorita cusaturilor, aceasta ar trebui sa se opreasca in curand. De obicei, cusaturile dizolvabile sunt folosite pentru ca tu sa nu fii nevoita sa te intorci la spital pentru a le inlatura. Cusaturile ar trebui sa se vindece la o luna dupa nastere. Vorbeste cu moasa sau obstreticianul despre ce activitati ar trebui sa eviti de-a lungul perioadei de vindecare.

Dupa ce ai avut o epiziotomie, este normal sa simti durere in jurul taieturii, pentru doua sau trei saptamani dupa nastere, in special atunci cand mergi sau stai jos. Urinarea ar putea, de asemeni, sa cauzeze arsuri.

Este obisnuit sa simti de la o durere slaba la una moderata dupa o epiziotomie. Calmantele, ca paracetamolul, pot fi de ajutor si sunt sigure daca iti hranesti bebelusul la san. Ibuprofen este sigur de folosit, atat timp cat copilul nu a fost nascut prematur (inainte de 37 de saptamani de sarcina), nu a a fost subdezvoltat la nastere sau nu sufera de vreo conditie medicala. Aspirina nu este recomandata, deoarece poate fi trecuta la copil prin laptele matern.

perna_epiziotomie2.1 perna_epiziotomie1.1 decupaj perna noua

Folosind o perna in forma de gogoasa (cu gaura in mijloc) sau incordand muschii fundului atunci cand stai jos, poate, de asemeni, ajuta in usurarea durerii si a presiunii din jurul taieturii. Noi am realizat in acest scop perna pentru hemoroizi, dar si doua modele speciale pentru perioada de dupa epiziotomie – mai multe detalii gasesti pe pagina de produs.

Perne gravide iti ureaza o sarcina usoara si o nastere de nota zece. Este bine sa fii informata insa cel mai important este sa fii optimista si plina de incredere ca lucrurile se vor desfasura natural, asa cum iti doresti.