09May
2014
0

Drepturile gravidelor si ale mamelor

Am auzit multe femei spunand ca se tem sa ramana gravide acum pentru ca isi vor pierde locul de munca. Sau pentru ca actualul sef impune sau isi santajeaza angajatele sa munceasca pana in luna a noua si sa se intoarca la servici dupa maxim 3 luni de stat cu nou-nascutul. Sau… cate si mai cate istorii care incalca drepturile gravidei si ale mamei. De aceea este bine sa stii ca exista un cadru legislativ destul de stufos in virtutea caruia ai drepturi pe care niciun angajator nu are voie sa le incalce!

Iata cateva drepturi ale tale care se refera la:

 1. reducerea programului de munca;
 2. pauzele pentru alaptare;
 3. dispensa pentru consultatii prenatale;
 4. concediu si indemnizatie de risc maternal;
 5. concediu si indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav sau cu handicap;
 6. primirea unui salariu, la nastere;
 7. pastrarea locului de munca.

1. DREPTUL LA REDUCEREA PROGRAMULUI DE MUNCA

In baza unei scrisori medicale din partea medicului de familie sau a medicului specialist, salariata gravida care nu poate indeplini durata normala de munca din diverse motive (solicitare fizica, stres, risc de avort, etc) are dreptul de a cere reducerea cu o patrime a orarului de munca (daca muncesti 8 ore, poti obtine o derogare cu 2 ore), cu mentinerea veniturilor salariale suportate integral din fondul de salarii al angajatorului (art. 13 din OUG 96/2003). Reducerea timpului de lucru nu se poate acorda insa salariatei care lucreaza cu contract individual de munca cu timp partial.

Pentru acele categorii de salariati pentru care actele in vigoare deja prevad un timp de lucru sub 8 ore pe zi (sub 18 ani, conditii grele de munca, etc), reducerea se va acorda proportional, raportat la timpul normal de lucru al fiecaruia.

2. DREPTUL LA PAUZELE PENTRU ALAPTARE

Angajatorul este obligat sa acorde salariatei care alapteaza, in cursul programului, 2 pauze pentru alaptare, cate o ora fiecare, pana la implinirea varstei de un an al copilului. Pana acum un an, aceasta pauza se putea acorda, prin acord reciproc, pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului. La cererea mamei, pauzele pentru alaptare pot fi inlocuite cu reducerea programului de munca cu 2 ore. Acest program nu diminueaza sau afecteaza in niciun fel veniturile salariale si drepturile conexe, precum sporurile la salariul de baza.

3. DISPENSA PENTRU CONSULTATII PRENATALE

Dispensa reprezinta un numar de ore libere platite de catre angajator salariatei pentru efectuarea consultatilor si examenelor prenatale, in timpul programului de munca (art. 2, lit. F din OUG 96/2003). Aceasta dispensa se acorda in limita a maxim 16 ore/luna, daca aceste investigatii se pot efectua numai in timpul programului de lucru. Nici aceasta dispensa nu afecteaza in niciun fel drepturile salariale.

4. DREPTUL LA CONCEDIU SI INDEMNIZATIE DE RISC MATERNAL

Gravidele nu pot fi odligate sa presteze munca de noapte, in conditii cu caracter insalubru sau greu de suportat ori alte activitati care prezinta risc penteu ea sau pentru copil. Daca angajatorul nu poate sa modifice conditiile sau orarul demunca sau nu poate sa o repartizeze la un alt loc de munca, salariata are dreptul la concediu de risc maternal astfel:

 • inainte de data solicitarii concediului de maternitate;
 • dupa concediul postnatal obligatoriu, in cazul in care nu solicita concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului pana la 2 ani, sau in cazul copilului cu handicap, pana la 3 ani (insa nu mai tarziu de 6 luni de la data la care a nascut).

Concediul de risc maternal se poate acorda, in intregime sau fractionat, pe o perioada care nu poate depasi 120 de zile, de catre medicul de familie sau de catre specialist insa nu simultan cu alte concedii sau alte drepturi de asigurari sociale (art. 10, alin. 2 din OUG 96/2003). In aceasta perioada, angajata are dreptul al indemnizatia de risc maternal suportata din bugetul asigurarilor sociale de stat.

5. CONCEDIUL SI INDEMNIZATIA PENTRU INGRIJIREA COPILULUI BOLNAV / CU HANDICAP

Asiguratii au dreptul la concediu si indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani iar in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la 18 ani (art. 49 din norma de aplicare a OUG 158/2005). De acest drept poate beneficia oricare dintre parinti, adoptorul sau tutorele daca a realizat venituri minim o luna in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediu medical. Indemnizatia se acorda pe baza concediului medical eliberat de catre medicul de familie sau pe baza certificatului pentru persoanele cu handicap. Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru ingrijirea copilului bolnav este de 85% din baza de calcul si se acorda pe o perioada de maxim 45 de zile calendaristice / an pentru un copil (cu exceptia cazurilor speciale).

6. DREPTUL LA UN SALARIU MEDIU, LA NASTERE

Contractul colectiv de muca la nivel national (CCMUN) stipula dreptul la un salariu mediu pe unitate pentru nasterea copilului. De acest drept beneficia mama iar in cazul in care aceasta nu era salariata, salariul mediu pe unitate se acorda tatalui.  In prezent nu mai exista acest contract colectiv de munca insa mamele pot beneficia in continuare de “un salariu pentru nastere” daca acesta este prevazut in contractul colectiv de munca la nivel de ramura sau unitate.

7. DREPTUL DE A-SI PASTRA LOCUL DE MUNCA

Conform OUG 111/2010, este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau serviciu in cazurile:

 • mamei sau tatalui care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 1 sau 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap;
 • mamei sau tatalui care se afla in plata stimulentului de insertie.

Aceasta interdictie se extinde o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatuliui in unitate. In perioada acordarii concediunui pentru cresterea copilului, SALARIATUL NU POATE FI CONCEDIAT!

Aceste dispozitii nu se aplica insa in cazul concediierii pentru motive ce intervin ca urmare a falimentului angajatorului sau a reorganizarii judiciare.

 

De pe acest site te mai pot interesa:

Bastonas mov 902 Cornulet_albastra_str_1 perna pentru alaptare decupaj perna noua