19Mar
2014
0

Copilul meu loveste! Cum sa-l fac sa nu mai bata, muste, izbeasca?

O tipica scena din parc: Alisa, o fetita de vreo 3 ani, in timp ce se juca sub ochiul atent al unei mamici care tocmai ce scapase de la servici, nici una nici doua, se repede la un alt baietel, ii ia jucaria din mana si fuge. Baietelul dupa ea. O ajunge si trage de jucaria lui. Alisa tipa, ii trage una peste cap cu jucaria, izbeste jucaria si pleaca. Bocete, tipete, consternare in tot parcul! Vine mami de Alisa, o ia furioasa de mana, ii trage una peste fata cu “De ce lovesti?!! Zii, de ce lovesti copiii?!!!”, o duce in fata baietelului aproape pe sus, de o mana si-i zice rastit: “Cere-ti scuze, zi-i ca-ti ceri scuze! Acum! Mai tare, nu am auzit!”.

Ce va inchipuiti ca s-a intamplat? Alisa si-a cerut scuze printre dinti, a smiorcait putin, s-a indepartat pentru 2 minute de gasca si, in 5 minute… scena se repeta! Nu inainte de a o privi furis pe mami care era cu ochii in telefon. De data asta mami se repede ca un vultur si pleosc – pleosc peste fund din nou, “Gata, pana aici! Hai acasa, ca nu se mai poate cu tine! Nu te mai aduc niciodata in parc! Si azi nu te mai uiti la televizor deloc! Asa-ti trebuie, obraznico!”. Si si-au strans jucariile si au plecat: mami bombanind si tragand-o de mana pe Alisa care, mai cu un ochi in pamant, mai cu unul la parcul unde ar fi vrut sa mai stea, abia se taraia dupa mami cea ferma si care facea educatie.

Ei, acu-i-acu! Credeti ca am sa spun: mami e vinovata principala, fata e prost crescuta si ce noroc am avut ca nu a fost fi-meu cel agresat sau ce norocoasa sunt eu ca nu am asa o obraznicatura? Nici pe departe!

violenta copil 3Dar hai sa analizam putin situatia. Ce-a facut Alisa? Exact ce-a vazut si ea si ce a invatat, cu mintea ei de copil, sa faca. Si mami? Mami i-a mai aratat inca o data cum se foloseste forta fizica, eu sunt mai tare si mai mare si de mine tre sa asculti, dresajul asta nu merge, aplicam si mai multe pedepse, bla-bla. Si… ce credeti ca va face Alisa? Alisa se va perfectiona in continuu (tocmai ce-a primit o noua lectie de la mami) si isi va cizela tactica! Va gasi noi modalitati de a fi violenta dar pe cat posibil, pe furis, ca sa nu fie gasita vinovata si ca sa scape nepedepsita. Azi asa, maine asa si Alisa va deveni “Alisa cea rea”, “Alisa cea batausa”, copilul problema din parc, clasa, societate.

Ce-i de facut?

In primul rand Alisa este iubita conditionat, adica este catalogata ca fiind un copil bun si acceptat de mami doar atunci cand este cuminte. Problema este ca Alisa este un copil istet, curios si energic, pentru care cuvantul “cuminte” inseamna inert, nemiscat, obedient. Iar ea pur si simplu nu poate. Alisei i se retrage dragostea ori de cate ori face ceva. Si s-a perfectionat in a face doar nazdravanii pentru a atrage atentia. Daca e cuminte, mami nu o baga in seama. Daca face “ceva”, mami reacioneaza. Indiferent cum, mami o baga in seama! Parintii sunt inzestrati de catre copii cu puteri magice si sunt iubiti neconditionat, ceea ce nu e valabil si viceversa, din pacate…

violenta copil 5Cum traduce Alisa ce i-a facut si spus mami? Mami mi-a spus sa nu mai lovesc, dar ea tocmai mi-a aratat o noua tehnica de lovire! Ea-mi spune “nu lovi” si eu primesc pleos-pleosc instant. Deci… asa se face! Ca si cum i-ai sune copilului ca nu-i bine (nu stiu din ce motive, necunoscute probabil) sa manance bomboane iar tu tocmai ce lingi cea mai mare, colorata si dulce bomboana, fix atunci cand ii spui, in fata copilului. Nu ca-i buna? Si, ca sa pui si cireasa pe tort, ii mai spui: stii, draga Alisa, iti dadeam voie sa mai ai niste placeri ale tale – sa mananci ciocolata! Ei, nici placerea asta nu o vei mai avea, ca ti-o iau. De-acum ciocolata este interzisa! Cum de ce? Pentru ca asa spun eu, ca-s mai mare si mai tare. Uite, asa se face cand esti mai mare si mai tare: ai voie sa pedepsesti fara numar, fara motiv, fara alte explicatii! Niciun pic de dragoste azi, na!! Esti un copil rau! Daca nu stiai exact ce fel de eticheta purtai, uite ca acuma stii: rau, RAU, RAU-RAU! Sa nu crezi pe altcineva care iti spune ca ai fi altfel, crede-o pe mami!

Ce-ar fi fost de facut? Ehee, cate n-ar fi de facut… Sa ne rezumam atunci si acolo, reluand putin scenariu: Alisa se duce, acapareaza jucaria, baietelul vine, jap-jap, fuga, urlete, consternare. Mami va fi atinsa de o bagheta magica si nu va mai fi obosita, suparata si agasata ca dupa o zi stresanta de servici. Mami va fi doar…mami. O va lua pe Alisa si va merge impreuna cu ea la victima. “Uite, Alisa, George este acum foarte suparat. De ce oare?”. Mami o va ajuta pe Alisa sa constientizeze ca o alta persoana sufera si ca ea a provocat acea suferinta. Atentia va fi canalizata catre sentimentele vatamatului si urmarile propriilor actiuni din care, impreuna cu mami, Alisa va constientiza efectele pe care le poate provoca si va colabora cu mami si partea vatamata pentru a transforma o relatie conflictuala intr-una de colaborare. Suna bine, aparent usor, dar al naibi de greu de aplicat…. Si, cel mai important, Alisa va trebui sa aiba parte tot timpul de dragostea mamei; mami o iubeste tot timpul, chiar si atunci cand face gogomoate. Asa-i ca-i ideal? Mami o iubeste neconditionat si va fi de partea ei chiar si atunci cand greseste. Ce, tu nu gresesti niciodata? Ba chiar de un milion de ori pe zi!

violenta copil 4Nu exista reteta pentru astfel de momente. Vei reactiona, cel putin in viitorul apropiat, din prisma starii de moment si a vechilor tipare pe care le-ai mostenit de la parinti, educatori, profesori. Dar din moment ce constientizezi ca acest tipar de comportament nu duce decat la un efect de dresura pe moment insa unul dezastruos pe termen lung, nu mai ai cum sa nu incepi sa-ti revizuiesti atitudinea. Da, gresim de un milion de ori pe zi! Dar maine vom gresi doar de 999 ori iar asta este cel mai important!

No Comments

Reply