08Sep
2014
1

„Acesta sunt eu! Tu cine esti?”, de Jesper Juul – o abordare noua

Pentru a creste copii independenți, siguri pe ei si capabili sa ia decizii bune in momentele importante ale vietii, parintii trebuie sa faca patru lucruri. Care sunt aceste patru lucruri importante? Aflam din cartea „Acesta sunt eu! Tu cine esti? Limite, apropiere si respect intre adulti si copii”, de Jesper Juul:

  1. trebuie sa fie sinceri in relatia cu copiii,
  2. trebuie sa aiba puterea sa-si recunoasca greselile,
  3. trebuie sa-si exprime gandurile si sentimentele cat mai deschis si
  4. trebuie sa-si trateze copiii ca pe niste interlocutori seriosi.

Doar asa copiii vor ajunge sa-si asculte vocea interioara si vor avea incredere in propriile decizii atunci cand trebuie sa ia o hotarare sau sa faca ceva.

acesta_sunt_eu 3Cartea vine cu o abordare stiintifica asupra relatiei parinti – copii, introduce notiuni importante, cum ar fi „limite generale”, „limite personale” si explica lucrurile din punct de vedere psihologic. Nu iti spune ce sa faci la modul concret, ci iti explica motivele pentru care copiii au diferite reactii si iti prezinta felul in care gandesc ei. Este un exemplu foarte bun in cartea „Acesta sunt eu! Tu cine esti?”, cu un tata care se confrunta cu urmatoarea situatie: fata lui cea mare o ciupea pe ascuns pe surioara ei mai mica, de doar un an. In loc sa o pedepseasca pe sora cea mare, tatal este sfatuit de catre autorul Jesper Juul sa incerce sa inteleaga ce a provocat acel comportament. Sa o linisteasca mai intai pe sora mai mica si apoi sa poarte o discutie sincera cu sora cea mare. Sa afle de ce a procedat asa si sa o determine sa inteleaga ca nu este nimic in neregula cu ea si cu eventualele sentimente de gelozie pe care le-a dezvoltat fata de sora mai mica.

Am sa prezint succint mai jos cateva dintre situatiile in care tu, ca si parinte, cu siguranta te-ai regasit si pe care Jesper Juul le analizeaza astfel incat tu sa intelegi comportamentele copilului tau si sa iei deciziile corecte pentru amandoi:

  • Frustrarea, furia sau enervarea sunt sentimente firesti, specifice oricarei fiinte umane, inclusiv copiilor. Ele nu trebuie in nici un caz reprimate, ci lasate sa se exprime, pentru a nu aduna frustrari pe termen lung, pentru a nu avea sentimente suprimate. Este normal ca un copil sa planga pentru ceea ce nu primeste, important este ca parintele sa-i transmita copilului ca a inteles pentru ce plange.
  • Confruntarea dintre parinti si copii este si ea normala, ea are rolul de a elimina tensiunile si de a apropia pana la urma cele doua parti.
  • Copiii trebuie invatati de mici sa-si exprime sentimentele, nu sa fie certati pentru si le manifesta. Un copil certat pentru o simpla izbucnire nervoasa ar putea crede ca este ceva in neregula cu el sa aiba asemenea sentimente.
  • Tot in pledoaria pentru sinceritate in relatia parinti – copii se inscrie si sasculta instinctul de parinte, de a nu aplica o metoda sau alta.
  • „NU” – ce este in neregula cu refuzurile copiilor?  Si tot dl. Juul raspunde: da, au dreptul copii sa spuna din cand in cand „NU”, chiar este bine pentru dezvoltarea lor sa faca acest lucru, este un semn al sanatatii relatiei parinti-copii. La fel cum si parinti trebuie sa spuna „NU” din cand in cand.
  • Intrebarea „De ce?”, adresata de parintii copiilor: „de ce plangi cand trebuie sa mergem in vizita, spune-mi te rog ce s-a intamplat?”, „de ce ai lovit-o pe surioara ta, spune-mi te rog care este motivul, ce anume te mai supara?”. Intrebarea „de ce” este o dovada a seriozitatii, al respectului purtat de parinti copiilor.

JesperjuulJesper Juul este profesor, terapeut pentru grupuri si terapeut familial, consilier pentru conflicte si autor de carti. El este autorul a peste 20 de volume, traduse in numeroase limbi, precum si fondatorul si conducatorul retelei Familylab International (organizatie internationala pentru consiliere si pentrudezvoltarea competentei relationale a parintilor si a profesionistilor care lucreaza cu familiile).

carti parentingDaca te-ai convins ca iti va fi de folos, o poti achizitiona de la noi la pretul de 24 lei sau o poti avea GRATIS – mai multe detalii despre cum poate fi a ta in mod gratuit, plus inca alte carti bune si premii, gasesti aici.